Monday, 13 June 2011

Menara Jam terbesar di Makkah

Surah Al-Baqarah( Ayat 125 -126 ):
“Dan( ingatlah), ketika Kami menjadikan rumah( Ka’abah ) tempat berkumpul dan tempat aman bagi manusia. Dan jadikanlah maqam Ibrahim itu tempat solat. Dan telah Kami perintahkan kepada Ibrahim dan Ismail, “Bersihkanlah rumah-Ku untuk orang-orang yang tawaf, orang yang iktikaf, orang yang ruku’ dan orang yang sujud!” ( ayat 125 ).
Dan( ingatlah ), ketika Ibrahim berdoa, “Ya Tuhanku, jadikanlah( negeri Mekah ) ini negeri yang aman dan berilah rezeki berupa buah-buahan kepada penduduknya, iaitu di antara mereka yang beriman kepada Allah dan hari kemudian,” Dia( Allah ) berfirman, “Dan kepada orang yang kafir akan Aku beri kesenangan sementara, kemudian, akan Aku paksa dia ke dalam azab dan itulah seburuk-buruk tempat kembali.”( ayat 126 )
Kini  Mekah di mana merupakan lokasi Ka’abah didirikan menjadi tempat yang aman, penuh barakah dan direzekikan dengan pelbagai jenis buah-buahan. Walaupun ketika itu, ternyata lokasi tersebut adalah kering kontang dan tidak mungkin terdapatnya manusia dan tanam-tanaman, namun berkat doa Nabi Ibrahim, ia telah dimakbulkan Allah. Ini terbukti dengan kedatangan manusia saban hari ke bumi Mekah terutama untuk beribadat haji dan umrah serta pelbagai jenis buah-buahan yang dapat kita nikmati sehingga ke hari ini. Apa sahaja buah-buahan….kini, ada sahaja di Mekah.
Subhanallah…
Jam terbesar di dunia akan berada di Makkah, Arab Saudi.
Umat Islam seluruh dunia boleh merujuk waktu di negara masing-masing apabila jam terbesar di dunia akan mula berdetik di menara bangunan pencakar langit di Makkah.
Menara jam yang dibina di bangunan kedua tertinggi di dunia itu akan menjadikan Makkah sebagai rujukan waktu standard dunia berbanding waktu median Greenwich.
Arab Saudi akan melakukan ujian terhadap apa yang disifatkannya sebagai menara jam terbesar di dunia di Tanah Suci Makkah sepanjang bulan Ramadan ini.
Menara jam empat muka berkenaan akan menjadi pencakar langit tertinggi di negara itu apabila siap dengan ketinggian kira-kira 600 meter, menjadikan ia sebagai bangunan kedua tertinggi dunia selepas Burj Khalifa di Dubai.
Jam berkenaan juga bakal menenggelamkan Big Ben di London yang pernah menjadi menara jam empat muka terbesar dunia, dengan jarumnya dikatakan lima kali lebih besar.
Dan ditulis dengan kalimah ALLAH di atasnya akan diterangi dua juta cahaya LED.
Dengan garis pusatnya berukuran 40 meter, jam Arab Saudi itu juga adalah lebih besar berbanding jam di Cevahir Mall di Istanbul yang mempunyai ukuran muka 36 meter pada bumbung telus cahaya di kompleks beli-belah Turki berkenaan.
Turut dilengkapi 21,000 cahaya putih dan hijua yang akan berkilauan sejauh 30 kilometer sebagai pemberitahuan  bagi lima waktu solat fardu.
Kompleks jam di Makkah yang direka jurutera Jerman dan Swiss membabitkan projek bernilai $800 juta (RM2.56 bilion) akan menghadap Kaabah yang menjadi tumpuan seluruh umat Islam di seluruh dunia ketika mereka mengerjakan solat lima waktu setiap hari dan menjadi sebahagian usaha Arab Saudi membangunkan bandar raya yang dilawati berjuta jemaah haji setiap tahun.
Tempoh ujian selama tiga bulan menara jam itu akan bermula pada minggu pertama Ramadan.

No comments:

Post a Comment